Blogs

Radicale zelfzorg: 6 stappen om stabieler te staan in een microcrisis

Grenzen stellen. Ik weet het, geen sexy onderwerp. En toch wil ik het erover hebben. Als je namelijk jezelf een beetje kent, dan heb je door waar je grenzen liggen. Niet dat ze altijd hetzelfde zijn, de bandbreedte heeft alles te maken met je energiepeil. De ene avond ben je scherp, kun je goed geconcentreerd een vergadering voorbereiden. Een andere avond moet je er niet aan denken en wil je alleen bankhangen. Wat maakt het verschil? Natuurlijk speelt er van alles mee: hoeveel je slaapt, wat je eet, hoeveel water je drinkt en of je veel of weinig stressvolle momenten ervaart. Maar er zit iets belangrijkers achter: je innerlijke houding. Hoe bewuster je bent van je innerlijke houding hoe beter je voelt waar op dat moment je grenzen liggen.

 

Laten we eens van het griepscenario uitgaan: je hebt nauwelijks geslapen omdat je kind steeds huilend wakker werd door de griep, je hebt chinees besteld omdat het lekker makkelijk is en je hebt je volle agenda omgegooid om thuis te werken en tegelijk voor je zieke zoontje te zorgen. Om eerlijk te zijn was dit precies wat zich vorige week bij ons thuis afspeelde. Kun je het je voorstellen?

Op zulke dagen ga je, als je niet oplet, over heel wat grenzen. Je zou het zelfs micro crisismanagement kunnen noemen. Je probeert zo goed mogelijk te handelen op basis van onzekere omstandigheden. De valkuil die voortdurend wijd openstaat is dat je alleen bezig bent met het zorgen voor je kind en tegelijk het zo goed mogelijk nakomen van werkafspraken. Jijzelf schiet erbij in en daar betaal je dezelfde avond of de volgende dag(en) de prijs voor. Wat kun je doen om te voorkomen dat je weerstand zo afneemt dat jij de volgende grieppatiënt wordt?

 1. Pas je tempo aan. Als de omstandigheden in jou (minder slaap, meer aandacht voor je kind) veranderen, pas dan ook je verwachtingen aan. Schrap in je agenda wat voor die dag niet noodzakelijk is.
 2. Pak je rust. Dit is sowieso een stokpaardje van me (ik hou erg van kleine siësta’s), maar als je veel druk ervaart, dan is het extra belangrijk een tegengewicht te creëren. Besef dat kleine adempauzes je energiepeil langer hoog en stabiel houden.
 3. Vermijdt claimende empathiebetuigingen. Er zijn mensen die graag problemen uitmelken en je nog vermoeider laten voelen dan je al was. Ze beginnen begripvol dat ze zien hoe vervelend de situatie is voor je en nemen daarna uitgebreid de tijd om te vertellen over hun ervaringen met griep, ziekte en andere ellende. Zoek deze mensen niet op. En als je jou opzoeken, hou het dan kort en bondig.
 4. Regel support. Hoe intensiever het zorgen voor een ander is, hoe meer het gevoel kan ontstaan dat je er alleen voor staat. Dat gevoel kost veel energie en gaat ook ten koste van de zorg die je geeft. Support is er in vele vormen: je kind laten bellen/skypen met opa en oma zodat je zelf even pauze kunt houden, in ons geval was een vriendin zo lief even op te passen. Je kunt ook support voor jezelf organiseren: door even je hart te kunnen luchten bij een goede vriend of vriendin geef je jezelf meer ruimte.
 5. Vermijdt bingen. Als je vaste ritme grondig in de war raakt, is de kans groot dat je daar teleurstelling of frustratie bij voelt. Hoe lekker is dan die extra reep chocolade, nog wat meer afleveringen op Netflix en blijven door scrollen op Facebook of Instagram. Je zoekt troost en vind afleiding. Zolang je het doet, verdooft het en als je dan eindelijk stopt voel je je vermoeider en waarschijnlijk zelfs meer gefrustreerd dan ervoor.
 6. Voed jezelf. Niet alleen met gezond eten en veel water drinken, maar vooral ook emotioneel-mentaal. De kans is groot dat je aandacht in de ‘o jee-stand’ staat: o jee als zijn koorts maar niet hoger wordt, o jee als het maar niet op zijn longen slaat, o jee als ik zelf maar niet de volgende ben, etc. Dat gedachtenpatroon put je uit. Wat helpt is om heel bewust kleine activiteiten te doen die je voldoening geven. Lees een hoofdstuk uit een opbeurend boek. Kijk een video van iemand die een voorbeeld voor je is. Ruim een kast op. Doe wat je voedt.

Radicale zelfzorg betekent weten waar je grenzen liggen en doen wat nodig is om die te respecteren. Hoe beter dat lukt, hoe beter je ook voor anderen kunt zorgen.

De kans is aanwezig dat je al deze punten heel goed snapt, alleen dat je toch over je grenzen gaat als het er echt om gaat. Verwacht jij dat van jezelf? Dan is de training Innerlijk Sterke Houding wat voor je. Je leest er hier meer over.

Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat je dit blog waardevol vond. Als je vragen hebt, ik beantwoord ze graag!

Arnout

 

Terug 

In drie stappen van goede voornemens naar concrete successen

De jaarwisseling nadert. Ben jij ook een goedevoornemensmens? Zo ja, dan ben je niet de enige. De commercie speelt daar enthousiast op in. Sportscholen geven nieuwjaarskortingen. Blokker, Lidl en Aldi bieden begin 2018 een groot assortiment fitnessapparaten aan. Afslankinstituten houden speciale acties. En waarom? Omdat ze weten dat ze veel geld kunnen verdienen in januari. Zo lang het leuk is, willen goedevoornemensmensen best wat doen, zodra het saai of moeilijk wordt dan haken ze af. Ze willen wel de resultaten, maar niet de inspanning leveren. Daarom deze drie stappen om voorbij je voornemens te komen en resultaat te halen.

Stap 1: Neem een concrete, afgebakende beslissing

Goede voornemens zijn meestal vaag geformuleerd en hebben een hoog wensgehalte. Daar kom je niet verder mee. Waar je wel wat mee kan, is een beslissing. Jij besluit wat je doel is, welke beslissende acties nodig zijn om er te komen. Daarmee heb je focus en een planning. Ik spreek uit ervaring. In 2016 liep ik al al twee jaar met het voornemen mee te doen aan de Open Nederlandse Kampioenschappen Pushing Hands (Tai Chi wedstrijden). En al die jaren had ik excuses. Beter geformuleerd: al die jaren had ik angst. Om af te gaan, voor schut te staan, blessures op te lopen. Elk excuus was een vorm van angst. Maar dit keer was het geen voornemen, het was een beslissing. De beslissende acties bestonden uit mijn eigen trainingsregime volgen en privetrainingen en workshops bij Nederlands en Europees Kampioen Judith van Drooge. Het resultaat? Een superleuk en leerzaam toernooi, en de winst in mijn gewichtscategorie. De beslissing maakte het verschil. Voornemens komen uit je denken. Een beslissing komt vanuit je onderbuik.

 

Stap 2: Hou focus, ook in de mist

Je bent goed op weg als je een beslissing neemt vanuit je onderbuik. En dan begint je missie. Je hebt allerlei verwachtingen en ideeën over hoe het gaat lopen, en in de praktijk gaat het vaak heel anders. Iedere stap buiten je comfortzone is onbekend terrein. Leuk als het lekker loopt, maar vreselijk als je tegenslagen krijgt. Met van die momenten waarop je energiepeil laag is, het voelt alsof je richtingloos in de mist loopt en je je afvraagt waarom je er ooit aan bent begonnen. Dan is iemand met ervaring goud waard. Die kan je waarschuwen voor de valkuilen en tips geven als je er toch in ligt. Daarom deed ik de privetrainingen bij Judith: het versterkte mijn commitment, versnelde mijn leerproces en samen trainen is ook nog eens veel leuker.

Stap 3: Vier je succes(sen)

Als je volhardend gaat voor je doel, dan heb je succes. Soms het succes waar je aan het begin naar verlangde, en soms ook totaal onverwachte successen. Benoem en vier die successen! Door het trainen voor de wedstrijden verbeterde mijn conditie en ontwikkelde ik nieuw oefenmateriaal voor de Tai Chi en Kungfu trainingen die ik geef. Dankzij het toernooi ontmoette ik nieuwe vrienden, en de medaille motiveerde me in 2017 weer mee te doen. En wat is voor mij het grootste succes? Weten dat het echt loont te gaan voor wat belangrijk voor me is. Het maakt mijn wereld groter en mooier. Dat gun ik jou ook.

Dus blik je rond de jaarwisseling vooruit op het komende jaar, praat jezelf dan vooral geen voornemens aan. Neem in plaats daarvan de beslissing die voor jou nodig is en ga aan de slag.

Fijne feestdagen en veel succes in 2018!

Arnout

Home

 

Doe wat je past

Het is een trend om je passie te vinden en te volgen. Steeds meer mensen willen graag hun geld verdienen met wat ze het leukste vinden en goed kunnen. Op Facebook bieden duizenden coaches hun diensten aan, omdat ze andere mensen graag helpen. Er zijn honderden opleidingen waarin je je passie kunt leren ontdekken en ontwikkelen. En dat is geweldig. Het is een essentiële stap van ieder mens om te ontdekken wat je energie geeft, een groot gevoel geeft, diepe voldoening oplevert. Alleen is er een groot verschil tussen een passie als hobby en een die je een goed inkomen oplevert.

Ken je in je omgeving mensen die hun stressvolle baan hebben opgezegd om hun passie te volgen? Van topmanager naar wijnboer, van IT-specialist naar schrijver, van CEO naar businesscoach. Het kan heel goed dat ze gelukkiger zijn dan in de tijd van hun gejaagde carrière. Maar er is ook een kant die weinig aandacht krijgt. De worsteling van een kleine ondernemer om een goede omzet te genereren, het vermarkten van de producten (wat meestal niet binnen de definitie van hun passie valt), de lange werkuren (soms meer dan hun baan in loondienst). Het is voor hen misschien de beste beslissing in hun leven geweest, vrij van stress is het niet.

De laatste tijd spreek ik regelmatig mensen die ondernemer waren. Ze waardeerden de ruimte om hun eigen tijd in te delen. Ze wilden hun passie delen en er een inkomen mee verdienen. Maar het ondernemerschap viel vies tegen. Ze zijn weer in loondienst gegaan en dat haalt veel druk van hun schouders. De vrijheid die ze zochten, vinden ze bij een werkgever die ze waardeert om hun kennis en kunde. Die ze faciliteert in een geschikte werkruimte, persoonlijke ontwikkeling, ondersteuning en een netwerk. Ze voelen zich er goed bij.

Een eigen onderneming is geen baan, het is een levenswijze. Werken in loondienst is geen slavernij, het is een bewuste keuze. In allebei kun je je passie vinden en ervan genieten, in allebei kun je jezelf kapot werken. Het gaat er om hoe je voor je zelf zorgt, hoe sterk en relaxt je van binnen bent. Die innerlijke houding is trainbaar. En jouw bijdrage aan je organisatie, je gezin, je gemeenschap en de wereld wordt er beter door.

Terug naar de website

 

Innerlijk sterke houding: 3 tips voor leiders

Je geeft leiding aan je team. Je draagt verantwoordelijkheid voor je organisatie.  En wie zorgt er voor jou? Dat doe je zelf. En hoe goed zorg je voor jezelf? Tijd om je eens te verdiepen in je innerlijk houding.

Veel leidinggevenden zijn zich niet echt bewust van hun innerlijke houding. Het is het fundament van waaruit je woorden en daden voortkomen. Handig om daar wat inzicht in te ontwikkelen. Hoe ga jij in gesprek met een medewerker die niet functioneert? Veel leidinggevenden hikken er tegenaan, leiden zichzelf eerst af met andere ‘prioriteiten’ en als het dan zover is, zijn ze erg gespannen. Ze gaan er te hard, te zacht of met een dubbele houding in. Te hard door op stugge toon het feitelijk functioneren te analyseren en op basis daarvan harde afspraken erdoor te drukken. Te zacht door op meelevende toon om de hete brij heen te draaien en geen duidelijke afspraken te maken. De dubbele houding is een intern conflict: ze spreken duidelijke taal terwijl ze zich ondertussen van binnen bezwaard en onzeker voelen of ze het juiste zeggen of doen. Dat kost veel energie. Hoe bewust ben jij je van je innerlijke houding? En hoe kom je tot een innerlijk sterke houding? Drie tips:

 1. Train in het zien van je eigen houding

Je innerlijke houding bestaat uit drie componenten: je energiepeil, je focus en je zelfkennis. Die drie pilaren werken voortdurend op elkaar in. Als je je fit voelt, gaat het makkelijker om consequent je focus vast te houden en zie je beter je persoonlijke valkuilen. Die fitheid is meer dan alleen fysiek: het zit ook in de voldoening van je activiteiten en in de rust die je van binnen voelt. Werk je onder langdurige stress, dan gebeurt het omgekeerde: je energiepeil zakt, je focus vervaagt en je vervalt in patronen die tegen je werken. Een veelvoorkomend patroon is het zoeken van afleiding. Dat kan op allerlei manieren, zoals veelvuldig overwerken, alsmaar je email checken, Facebooken, tv-kijken, gamen, chatten, drank, drugs. Wat er ongemerkt insluipt is een innerlijke houding die naar korte termijn voldoening verlangt, maar het nooit vindt. Vormen van afleiding leveren namelijk geen voldoening op. Zodra je merkt dat je jezelf aan het afleiden bent, neem dan een beslissing. Bepaal wat echt belangrijk is voor je, en doe dat. En hik je er tegenaan omdat het moeilijk lijkt? Dan klopt dat: als jij denkt dat het moeilijk is, dan is het dat ook. Het vergt een overtuiging van binnenuit: ik doe wat ik nodig vind. Als je dat kunt voelen, dan is moeilijk of makkelijk helemaal geen issue meer. Dan ga je aan de slag.

1463271586533

 1. Train in lichamelijk en emotioneel-mentaal ontspannen

Het menselijk lichaam is een paleis. Alleen sommige mensen gaan er mee om alsof het een rommelhok is. Je kunt je vullen met snoep en snacks, je kunt je ook voeden met gezond eten. Je kunt je afbeulen in de sportschool, je kunt ook gericht trainen in ontspanning en fysieke inspanning. Je kunt je steeds pushen naar de volgende deadline, je kunt ook bewust rustpunten inbouwen. Je fysieke lichaam ‘luistert’ mee met je emoties en je gedachten. Ben je gespannen, dan trekt veel bloed naar de vitale organen in de romp met als effect dat je handen en voeten afkoelen. Als je moe bent, neemt je concentratievermogen af en is je motoriek slechter. Als je weet wat voor signaal je lichaam geeft, dan kun je er mee werken. Bij spanning kun je doelbewust ontspanningsoefeningen doen. Bij vermoeidheid kun je rusten of energieverhogende oefeningen doen. Bij al deze oefeningen gaat het om de wisselwerking tussen je emotioneel-mentale houding en je fysieke lichaam. Tai Chi, yoga en mindfulness werken hiermee.

 1. Train in focus: jouw richting bepalen en die volgen

Er zijn drie domeinen waarin je focus belangrijk is: je persoonlijke ontwikkeling, de ontwikkeling van je relatie/gezin/vrienden, en de ontwikkeling in je werk. Weet jij wat je in elk van deze domeinen wil bereiken deze week? En het komende half jaar? Veel mensen hebben wel focus op een of twee van de domeinen, maar lang niet altijd concreet en meetbaar. En zelden op alle drie. Mensen die wel focus hebben, geven op over de voordelen. En die zitten niet eens in het bereiken van de doelen, hoewel dat veel voldoening geeft. De focus maakt het eenvoudiger te selecteren wat belangrijk is en te elimineren wat ruis veroorzaakt en het versterkt het gevoel zinvol bezig te zijn.

Vond je deze blog waardevol? Deel ‘m gerust met collega’s en vrienden!

Op jouw leven!

Arnout

Stop met timemanagement, werk aan energiemanagement

24 uur in een dag. 7 dagen in een week. Tijd is eindig. Je kunt veel doen in die tijd en tegelijk blijft er nog meer ongedaan. Je energiepeil heeft een veel grotere potentie. Je hebt twee bronnen die je energiepeil systematisch kunnen laten groeien en verversen: je lichaam en je aandacht. Door dagelijkse routines uit te voeren, doelbewuste oefeningen op vaste momenten, bouw je een stabiel en hoger energiepeil op.

zjfp3gro3vwg67iuzozg

De meeste organisaties beschouwen het energiepeil van hun medewerkers als een feit. Niet als een managementinstrument. Ze investeren in hun mensen door ze trainingen aan te bieden in timemanagement en andere vaardigheden. Dat lijkt heel mooi. Het helpt alleen niet blijvend om efficiënter en effectiever te werken. Zo kreeg ik jaren geleden een training in het schrijven van duidelijk Nederlands in mijn crisismanagementrapportages. Op zich waardevol, alleen zat ik ook met een overvolle agenda, wilde mijn baas laten zien hoe goed ik was en voelde me onzeker als leidinggevende van mijn unit. Van die taaltraining is me weinig bijgebleven.

Wat werkt wel? Het herkennen van gedrag bij jezelf dat energie kost en daar verantwoordelijkheid voor nemen. Daardoor doe je minder ‘voor de show’ of op de automatische piloot. Energiemanagement is een deal met jezelf. In de training Innerlijk Sterke Houding leren cursisten Doen Wat Nodig Is. Dat verschilt per persoon, maar iedereen kan handvatten gebruiken om te leren wat voor hem of haar nodig is. Routines bieden structuur: kortdurende dagelijkse rustpunten en wekelijkse actiemomenten. De rustpunten richten zich op je ademhaling en het aandachtig ontspannen van je lichaam. Bijvoorbeeld met Tai Chi, yoga of mindfulness. De actiemomenten maken je fitter: fysieke fitheid is belangrijk om ontspannen alert te zijn. Dat train je met zelfverdedigingssporten, zwemmen of fitness. Door het gericht trainen van fysieke actie en ontspanning verandert je houding. Je bent voor je zelf aan het zorgen. Geen leidinggevende of collega kan dat beter dan jij. Ondertussen schep je ook de voorwaarden om op emotioneel-mentaal niveau te veranderen. Jij observeert de situaties waarin je oplaadt of die je uitputten en bepaalt welke benadering voor jou het beste past. Die benadering pas je toe. Je Doet Wat Nodig Is. Die routines uitvoeren kost tijd, maar het levert al snel tijd op. Je werkprestaties verbeteren zonder dat je het gevoel hebt dat je harder werkt. Jij krijgt namelijk in ruil een stabieler energiepeil op een hoger niveau dan voorheen.

Het is tijd om binnen organisaties in termen van energie te denken. Dat doen we al als het om brandstof en elektriciteitsverbruik gaat, nu wij zelf nog. Je energiepeil is trainbaar. De kans is groot dat het zelfstandige en energieke medewerkers oplevert, en dat lijkt me de gok wel waard.

Op jouw leven!

Arnout

Home

Doen en Zijn: de twee kanten van een innerlijk sterke houding

Doen en Zijn horen bij elkaar, als een smartphone en een accu. Als licht en donker. Als warm en koud. Ze zijn de twee krachten die elkaar afwisselen en aanvullen, de ene kan niet zonder de andere bestaan. Na intensief bewegen ontwikkelen je spieren zich in de herstelfase. Na een geconcentreerd gesprek verwerkt je hoofd wat er is besproken in de rustfase. Sla je rustmomenten over of zijn ze te kort, dan put je jezelf uit. Omgekeerd geldt dat als de rustperiodes te lang zijn, je lichaam verslapt, je conditie achteruitgaat en je mentale kracht verschrompelt en plaats maakt voor twijfels en bezorgdheden. Het evenwicht tussen Doen en Zijn is geen gefixeerde checklist die je langsgaat en waarmee je alles hebt geregeld. Het is luisteren naar jezelf, op verschillende momenten van de dag, en zo bepalen wat nodig is. De training Innerlijk Sterke Houding is Doen en Zijn.

being-and-doing

Doen
Doen is actiegericht: je besluit wat je van je dag, je relatie en je werk gaat maken. Dat doe je met concrete, meetbare piketpalen, niet met vage kreten als ‘ik zie wel’. Deze actiegerichte houding geeft energie: actieve, enthousiaste energie. Zichtbaar in de twinkelende ogen, de bereidheid risico’s te nemen en te genieten van het avontuur. Het wekt ook onzekerheid en twijfel: voor de risico’s, het onbekende. Het waarnemen en accepteren van die angsten en dan doorzetten versterkt je innerlijke kracht enorm. Zo stond ik met klamme handen bij de opnames van mijn eerste video’s en voelde me heel trots na afloop.

Zijn
Zijn is het waarnemen en kunnen accepteren dat alles op dit moment is zoals het is. Het is de onmisbare tegenpool van het Doen, de rustpauze na de inspanning. Hier kun je de verlangens van het Doen waarnemen en accepteren. Je hoeft er nu even niets mee te doen. Achter de drukte van alledag van telefoon, apps, internet en het verkeer op straat ligt een onzichtbaar veld van rust en stilte. Op momenten van ontspanning – bijvoorbeeld tijdens een lange wandeling of zittend in de natuur – kun je het makkelijker ervaren. Een bron van kalme, rustige energie. De bron waar onder andere Tai Chi, Qigong, yoga en mindfulness uit putten.

Eén-Minuut-Moment:
Richt je aandacht op je ademhaling. Verander die niet, neem de beweging waar van het in- en uitademen. Komen er gedachten op? Observeer ze, zonder er in mee te gaan, als iemand die op een brug boven de snelweg staat en naar het verkeer kijkt, zonder op individuele auto’s te letten. Beoordeel en veroordeel ze niet. Laat de gedachten opkomen en passeren.

En hoe ging de oefening? Raakte je afgeleid en maakte je ‘verhalen’ in gedachten? Dat gebeurt soms, het hoort erbij. Het doel van de oefening is niet om gedachteloos te zijn, het is een training in aandachtig aanwezig zijn. Daarbij hoort dat je ook de momenten gaat opmerken waarin je afwezig bent. Dat komt in het begin vaak voor. Het gebeurt ook als je je onrustig voelt en als er veel prikkels om je heen zijn. Het helpt om van jezelf te accepteren dat je aandacht soms afdwaalt. Als een klein kind dat ergens verderop iets interessants ziet. En dat jij als volwassene je aandacht dan weer op kalme, vriendelijke wijze terugbrengt naar je ademhaling.

Vond je dit blog de moeite waard? Voel je vrij het te delen!

Arnout

Home

 

Crisis: de beste training die er is

Een crisis is een noodsituatie waarin je geen overzicht hebt en je beseft dat de situatie (levens)bedreigend is voor je functioneren. Best lastig om dan relaxt te blijven. De eerste adrenalinerush geeft je energie om ongekend hard en gefocust te werken. Ontspannen lijkt dan ook helemaal niet nodig. Je bent immers druk bezig het probleem op te lossen waar je voor staat. Maar als dan blijkt dat het veel langer duurt dan je hoopte en dat jij niet degene bent die alle beslissingen neemt, dan is de kans aanwezig dat je energiepeil snel terugloopt. Ineens ben je op, je concentratie is weg en alles kost moeite.  Quick fixes als koffie en suiker werken averechts, ze maken je juist hyper en vertroebelen je denken. Ontspannen is wat je dan graag wil, maar het lukt je niet door de onrust in je hoofd.

Met weinig moeite veel resultaat bereiken. Dat is een van de principes van Tai Chi trainingen. Met ‘weinig moeite’ bedoel ik een zo laag mogelijke spierspanning en mentale drukte. Dat trainen we fysiek. Hoe reageer je als iemand een halsklem bij je toepast? Je voelt de druk bij de hals, je lichaam spant zich instinctief aan, je wilt je losrukken en merkt dat de klem daardoor alleen maar steviger is geworden. Zo werkt het als je het voor het eerst meemaakt. Maar dan ga je trainen. Als je de spanning voelt oplopen, dan richt je de aandacht op je ademhaling. Je voelt hoeveel druk er is en waar de druk van de klem zit en leert welke beweging nauwelijks moeite kost om jezelf te bevrijden. Je werkt niet vanuit je instincten en emoties, maar vanuit een innerlijke houding. Een houding van kracht en ontspanning. Die heeft iedereen in zich, alleen niet iedereen heeft die paraat.

De meeste crises zijn geen fysieke bedreigingen.  Het zijn hoogoplopende spanningen of conflicten op de werkvloer, het zijn ernstig verstoorde relaties met belangrijke klanten, het zijn serieuze relatieproblemen of de veeleisende zorg voor een ziek kind. Niemand heeft zich vooraf zo’n situatie ten doel gesteld en toch krijg je het op je bord. Het voelt als energieverslindend, als een klem en het belemmert je persoonlijke ontwikkeling. Of niet? Nee. De situatie is je persoonlijke ontwikkeling. Dan kun je maar beter zorgen dat je daar mee om leert gaan. Verander je innerlijke houding en verander daarmee de uitkomst van de situatie.

Herken je deze uitspraken bij jezelf? ‘Als er acht dagen in een werk zouden zitten, dan zou ik mijn werk wel afkrijgen’. ‘Pas als ik alle informatie heb, kan ik een beslissing nemen.’ ‘Jij hebt makkelijk praten’. ‘Ik word al moe als ik er aan denk’. ‘Ik vind het wel moeilijk hoor’.

Deze opmerkingen staan gelijk aan een halsklem, op emotioneel-mentaal niveau dan. Iemand die klaagt, legt zijn verantwoordelijkheid buiten zichzelf. Deze opmerkingen zijn de instinctieve pogingen om uit de klem te komen, terwijl ze de klem alleen maar sterker maken. Ook hier geldt: verander je houding en je verandert de uitkomst van de situatie. Zo’n verandering van houding gaat niet vanzelf. Dat vergt training. Die training is een investering in jezelf. In zelfkennis (hoe reageer jij instinctief onder druk op fysiek en mentaal niveau), focus (wat heb jij nodig om worden wie je bent) en energiepeil (wat werkt voor jou om je energieker en relaxter te voelen). Die training pas je toe in het dagelijks leven om de innerlijk sterke houding aan te leren. Als zich dan een noodsituatie voordoet, dan ervaar je die niet meer alleen als bedreigend maar ook als een kansrijk moment. En dat is precies waar het Chinese karakter voor crisis voor staat: enerzijds gevaar en anderzijds nieuwe mogelijkheden.

Wil je weten hoe dit praktisch werkt? Dan is de training Innerlijk Sterke Houding is misschien interessant voor jou. Hier lees je er meer over.

Vond je deze blog waardevol? Voel je vrij het te delen.

Op jouw leven!

Arnout

Home

5 tips voor een betere fysieke conditie

Veel mensen die Tai Chi Kungfu trainingen volgen, doen het om hun fysieke conditie te verbeteren. Ik spreek ook regelmatig mensen die zeggen: ‘mijn conditie is niet goed, maar het komt er niet van om te sporten.’ Herken jij dat ? Dan zijn deze tips voor jou.

voldoening

 1. Kom in beweging, je bent geen boom! Welke vorm van sporten spreekt je aan? Maak een keuze. Weet je het niet? Bij vrijwel iedere sport kun je gratis proeflessen volgen om te beoordelen of het wat is. Maak schaamteloos gebruik van die mogelijkheid.
 1. Je nieuwsgierigheid voeden is de sleutel (Pharell Williams).Als kind vroeg ik aan vrienden welke sport ze deden en ging met ze mee. Zo heb ik aan hockey, luchtbuksschieten, schermen, tennis, klimmen en voetbal gedaan, gewoon uit nieuwsgierigheid. Ben je echt avontuurlijk ingesteld: maak het dan een uitdaging om twee maanden lang elke week een proefles in een andere sport te doen (en je conditie verbetert zienderogen).
 1. Een contract met jezelf staat boven alle wet- en regelgeving (art. 1 Wetb. van PO). Weet je welke sport of bewegingsvorm bij je past? Maak een afspraak met jezelf en schrijf die op als doelstelling. En kom niet met vage teksten als ‘ik wil een betere conditie’, maar concreet en meetbaar als: ‘op (datum) ren ik 20 minuten zonder hijgen’.
 1. Een doel zonder acties is een illusie (Bruce Lee). Schrijf op welke acties er nodig zijn om je doel te bereiken. Heel simpel: een vast trainingstijdstip per dag/week blokken, zorg voor een oppas als je kinderen hebt, regel het benodigde materiaal (zoals schoenen en kleding) en ga ervoor!
 1. Excuses zeggen iets over jou, niet over de omstandigheden. Je hebt een leuke sport gevonden, je gaat er een tijd enthousiast heen en dan… te moe… te laat … te verkouden … te druk. Oeps. Daar komen de excuses. In ieder veranderproces zit een fase van weerstand, meestal op het moment dat veranderingen erin beginnen te slijten. Als je de afspraken met jezelf serieus neemt, dan glimlach je bij deze gedachten. Soms een wrange glimlach, want je voelt de verleiding, alleen volg je die niet. Maar als je jezelf niet zo serieus neemt, dan is de kans groot dan je deze gedachten serieus neemt. En dan ga je zwabberen. In vroeger tijden een echte conditietraining, nu een symbool van ontwijkgedrag. Stel jezelf de vraag: wat is het dat de weerstand in mij oproept? Vind je antwoord (of niet) en zet door tot je het gestelde doel bereikt.

Waar gaat het echt om? Je gestelde doel is een marker. Een richting. Als je ermee bezig bent, kijk dan eens wat het je nog meer oplevert. Je ontmoet nieuwe mensen, voert andere gesprekken, leert je lichaam beter kennen, voelt meer energie en enthousiasme. De beloning zit in de ervaring.

Vind je het lastig dit alleen voor elkaar te krijgen? Dan is de training Innerlijk Sterke Houding misschien wat voor je. Daarin werk je aan je fysieke en je mentale conditie. Hier lees je er meer over.

Vond je de tips waardevol? Voel je vrij ze te delen met je vrienden via de social media hieronder.

Op jouw leven!

Arnout